Dag vierenveertig - Reisverslag uit Vaalwater, Zuid-Afrika van Patrick Bosmann - WaarBenJij.nu Dag vierenveertig - Reisverslag uit Vaalwater, Zuid-Afrika van Patrick Bosmann - WaarBenJij.nu

Dag vierenveertig

Door: Patrick

Blijf op de hoogte en volg Patrick

23 Maart 2008 | Zuid-Afrika, Vaalwater

Wat een heftige dag was het vandaag. Vanmorgen vroeg opgestaan om de koffie klaar te maken voor de Welgevonden gamedrive. Daarna gebleven voor de mensen van de gamewalk en toen was het al weer tijd om richting office te gaan.
Vrijwel direct ging de telefoon over en Elize nam op. Het was één van de restaurantmedewerksters die in Vaalwater was. Ze had slecht nieuws, tijdens een gigantische ruzie is één van de zoons van de schoonmaaksters vermoord met een mes. Wat er precies is gebeurd is nog onbekend, Elize moest eerst met de moeder praten. Direct toen ze het hoorde viel ze flauw maar gelukkig kon ze opgevangen worden. We hebben haar meteen naar huis gebracht om uit te zoeken wat er precies gebeurd is en om bij haar familie te zijn.
Naar zeggen is er zo iets ernstigs nog nooit gebeurd hier, het was wel behoorlijk heftig om dit zo te horen. Men zegt dat onderlinge ruzies hier vaak escaleren in geweld, maar zo ver komt het eigenlijk nooit, zeker niet in zo’n klein dorp als Vaalwater.

De boel moest hier natuurlijk wel blijven draaien, dus heb ik het één en ander opgevangen terwijl Elize mensen belt om iedereen in te lichten van de gebeurtenis en ondertussen de moeder bijstaan.
Ik bracht koffie naar de groep die de gamewalk deden en ben daar even gebleven tot ze laar waren, dan kon ik meteen alles weer mee terug nemen. Het water was snel op, want het is erg warm weer vandaag. Even van genieten want voor morgen wordt weer minder verwacht.

Verder is er in een kleine stam enkele 100’en kilometers verderop een burgeroorlog gaande die verschrikkelijk uit de hand begint te lopen. Een medewerker van onderhoud komt uit zo’n stam maar werkt dus hier. Zijn familie woont daar wel.
De oorlog gaat over leefgrond. Twee stammen eisen dezelfde grond op regelmatig lopen de gevechten heftig uit de hand. De éne stam eist van de ander om te vertrekken. De stam die er al zit, is familie van de medewerker hier maar weigert hun huizen te verlaten.
Gister was voor hun het ultimatum gesteld. Als ze toen niet waren vertrokken, werd de volledige stam uitgeroeid! Ik weet nog niet hoe dit is afgelopen, maar hier vreest iedereen voor het leven van al die mensen.

Wat een heftig land! De zwarte bevolking is onderling echt wreed maar tegenover de blanken en de blanken onderling zijn er nooit problemen. Het komt behoorlijk hard aan dat je dit zo te horen krijgt, ook al is het zo ver van mij vandaan.

Als laatste grote gebeurtenis van vanmorgen was het nieuws dat er een grote krokodil uit Welgevonden was ontsnapt en was gespot in de achtertuin van Elize. Dit is op een landgoed hier naast, grootfontein, dus Richard ging er meteen heen om te kijken. Helaas heeft hij hem niet kunnen vinden, geen spectaculaire foto’s dus. Misschien zit hij er nog, misschien is hij al weg. Als ik haar was zal ik maar een zaklamp meenemen vanavond als ik naar bed ga!

Verder is vandaag best goed verlopen. De dag ging snel voorbij omdat je regelmatig druk bent met gasten, dus dat was wel leuk. In de loop van de middag begon het weer te regenen dus de gamedrive ging niet door. Hij wordt verschoven naar morgen, morgen ochtend wel te verstaan. Kan ik dus weer om half 6 beginnen.

Na het werk ben ik richting kamer gegaan en heb een DVD’tje op gezet. Gangs of New York, een film die je volgens veel mensen gezien moest hebben. Ik wist niet meer zeker of ik hem al had gezien dus ach, maar wel dus. Toen hij was afgelopen zo’n ruime twee en halve uur later, ben ik gaan eten. Ik heb enorme hoofdpijn, ik weet niet hoe het komt. Misschien van die heftige ochtend. Vanavond dus rustig aan doen, lekker een boekje lezen in de lounge boven het restaurant. Ik heb ook wel zin om gewoon om 8 uur naar bed te gaan, maar dat is ook weer zo wat. Carla is vandaag terug gekomen van haar vakantie en gaat overmorgen voor 3 dagen naar Botswana dus ik wil wel even haar verhalen horen als dat kan. Daarna toch maar naar bed.

Groeten uit de bush, Patrick

P.s. Maak je geen zorgen om mij, ik ben veilig en mij overkomt niets.

• 23 Maart 2008 - 07:54

Mama:

sterkte met alle gebeurtenissen! mama.

• 23 Maart 2008 - 16:48

Monica:

Lekker heftig daar. Zou je toch niet verwachten. In ieder geval is met jou alles verder goed en met de mensen bij jullie ook, gelukkig.
    en die krokodil, laat die maar gaan en ga vooral niet op zoek.

Nous is weer thuis, en heeft direct lopen klagen over het eten in Duitsland. Natuurlijk niet zo lekker als thuis, maar goed ze was 3 kilo afgevallen, kan natuurlijk ook van het trainen komen. Iedere dag van 9 tot 12 en van 2 tot 6.
    In ieder geval vandaag heeft zij bij iedereen thuis, van de borden lopen eten, nadat zij haar eigen bord al leeg had. Wij aten, pittige sla, kipfilet met satesaus en gebakken piepers. Hollandse kost.

Trouwens een leuke en lieve geste die bloemen. Ook wij, de rest van de familie, genieten hiervan. Proficiat,met jullie 1/2 jaar.

Natuurlijk dook Nous direct thuis als 1ste met dr neus in de bloemen op zoek naar 't kaartje. En een rood koppie na 't plagen van d'r broer.

In ieder geval geniet en leer, van het totale plaatje. Wat, wanneer, waarom, hoe, hoezo, etc. Beter en verbeter.

je snapt me wel.

• 23 Maart 2008 - 20:33

Noes:

Heej.. dit verhaaltje had ik al gehoord.. maar blijft inderdaad heftig. Wat een verschil met de wereld waar wij in leven.. en dat is al niet altijd zonnig.. (je snapt me wel)..

Maar goed,
    Geniet van de komende dagen.. en dan over een aantal daagjes krijg je bezoek. Zal leuk voor je worden..;)

Groetjes en kusje van mij

p.s. Ik ben geen vreetzak hoor, (reactie op mn mams, had alleen een week niet goed kunnen eten..:)

• 24 Maart 2008 - 07:14

Oma:

Noem je dit stage?Het lijkt meer op een full time job!Ze willen je daar toch niet houden he ?Groetjes van Oma Bosmann

• 24 Maart 2008 - 13:00

Désirée:

ik hoor het al...het gaat helemaal goed daar haha ondertussen leer ik hier ook afrikaans :) me neef uit Zuid Afrika is op bezoek voor een weekje :D
    have fun!!

• 24 Maart 2008 - 18:21

Nicole:

Pfff wat heftig allemaal!!! Pas je een beetje goed opjezelf?