Dag vijfennegentig
Door: Patrick
Blijf op de hoogte en volg Patrick
14 Mei 2008 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Wanneer je hier zowel ’s morgens als ’s avonds langs de kust loopt zie je om de seconde wel een hardloper langskomen, ze doen hier behoorlijk veel aan hun gezondheid blijkt maar weer. Tenminste, de blanke bevolking. Van de duizenden hardlopers die ik tot nu toe gezien heb was er slechts één gekleurd. Één van de weinigen die niet van dikke volle billen houdt dus.
De tafel stond gedekt en de verse broodjes waren al vanaf mijn kamer te ruiken. Tijdens het eten werd er ook nog een eitje gebakken met bacon, tomaten, champignons, komkommer en aardappelen. Een volledig compleet Duits ontbijt dus. Het toeval is maar weer dat ik, net als bij het vorige guesthouse, per toeval weer in een oorspronkelijk Duits gasthuis terecht ben gekomen. Gelukkig spreken deze Duitsers allemaal wel gewoon Engels.
Even voor half 9 ging ik de deur uit zodat ik precies om kwart voor 9 klaarstond bij het Two Oceans Aquarium. Dit is een soort dierentuin met alleen maar zeedieren en grote aquaria zoals in de Burgers’ Zoo Aquarium. Hier hebben ze ook een zeer grote ronde replica zee van ongeveer 20 meter doorsnede met een grote rots in het midden en precies daar in ging ik vanmorgen duiken. In deze grote bak zwemmen grote haaien tot wel 5 meter lang, schildpadden en veel andere immens grote vis soorten.
Om 9 uur zou de duik plaats gaan vinden maar tot mijn verbazing stond ik niet in het systeem en was er überhaupt geen duik om 9 uur. Toevallig was er nog wel plek om 11 uur en dat kon nog precies passen voordat ik naar Robben Island zou vertrekken dus zo hebben we de fout opgelost.
Tot half 11 heb ik alle aquaria bekeken en vast goed bekeken waar ik later in zou gaan duiken. De haaien zwommen stadig in het rond en de grote scherpe tanden lieten ze duidelijk zien als blijk van gevaar. De zenuwen begonnen al wel een beetje te komen!
Ik ging naar de ontvangsthal waar de andere mensen ook al stonden te wachten voor de duik en na enkele minuten kwam de instructeur Iain aanlopen. Een klein dik mannetje met een zeer duidelijk Schots accent. Uiteraard was ook de Scotlands Fish zijn favoriet waardoor hij zijn originele identiteit al snel had verraden.
Na een korte instructie gingen de duikpakken aan, flessen op de rug en liepen we via de personeelsgangen naar de plek waar we de bak in gingen duiken. Ik ging als eerst te water en moest goed opletten dat ik niet bovenop een haai zou springen want dan kon het nog wel eens vervelend aflopen.
Tijdens dat ik in het water wachtte op de anderen zwommen de haaien, schildpadden, roggen en andere vissen onder me door en zag ik de mensen aan de andere kant nieuwsgierig kijken naar wat er gebeurde en foto’s maakten van mij en de groep.
Aan het begin gingen we even op de bodem zitten op zoek naar haaien tanden. Wanneer we er één vonden mochten we hem houden dus dat zal wel een leuk souvenir zijn. Beter dan één kopen voor 60 rand die misschien niet eens echt is.
Ondertussen zwommen de vissen om ons heen en maakte ik foto’s met mijn net gekochte onderwater wegwerp camera.
Later gingen we rond zwemen en vooral veel kinderen verzamelden zich langs de ramen om te zwaaien, wat toch wel erg leuk was. Nadat we helemaal rond waren gezwommen gingen we weer even zoeken naar tanden. Ik kon er nog steeds geen vinden maar Iain had er al een paar en gaf er één aan mij. Na bijna drie kwartier onder water gezeten te hebben gingen we weer naar de oppervlakte en kleedde ik me snel om.
Ik moest haast maken want over 20 minuten zou de boot vertrekken en ik moest nog een stukje lopen. Gelukkig redde ik het precies en om 10 voor één stond ik bij de balie om maar kaartje op te halen. Helaas, wegens het slechte weer waren alle boottochten geannuleerd en pas vanaf woensdag vaarden ze weer. Dit kwam wel erg slecht uit en bovendien viel het weer behoorlijk mee, maar er zat niets anders op dan een nieuwe afspraak te maken voor aankomende donderdag in de ochtend.
Ik ging dus nog maar even rondlopen en ontdekte een volledig winkelcentrum dat me eerder nog niet was opgevallen. Het was na een heel smal wirwar straatje maar toch waren het ruim twintig winkels samen met onder andere een Kodak fotozaak. Meteen maar even mijn duikersfoto’s laten ontwikkelen met de snelservice. Dat is lang geleden, een rolletje wegbrengen!
Het ontwikkelen duurde twee uur hadden ze gezegd. Ze moesten het eerst naar een ontwikkelaar brengen en waren nog wel zo slim om mij te vragen of ik niet even voor ze daar heen wilde lopen, zal hun weer wat werk schelen. Maar aangezien ik dan toch geen korting kreeg, ben ik lekker op een terrasje gaan lunchen. Een grote salade met kip, avocado en ijsbergsla, jammie!
Toen ik de foto’s terug kreeg bleken ze werkelijk allemaal mislukt te zijn. Nu weet ik weer waarom de digitale camera zo’n goede uitvinding is! De meeste waren ofwel volledig zwart of bruin, het was duidelijk een flut camera, zonde!
Daarna ben ik terug gegaan en heb even over de hoofdstraat van SweetOrange gelopen en nog een paar verborgen winkelcentra ontdekt. Hier werd ik ook voor het eerst aangesproken door een drugs dealende puber die volledig verbaasd was toen ik hem vertelde dat zijn spul geen effect op mij heeft omdat ik uit Nederland kom. Immers, alle Hollanders roken dat elke dag als tussendoortje. Wat zijn sommige mensen af en toe toch goedgelovig.
Even verderop is er ook een Grieks restaurant met afhaal service waar ze, naar hun zeggen, echte souvlaki hadden dus tegen etenstijd ben ik daar nog een keer langsgegaan om het uit te proberen. Helaas kenden ze geen ‘Souvlaki Patricky’ maar hij was wel erg lekker. Toen ik éénmaal besteld had was ik eigenlijk bang dat het echt verschrikkelijk ging worden. De tent zag er echt op zijn Grieks uit, niet bepaald HACCP dus! Ik nam het mee en at het in de tuin op een relaxte bank op. Als afsluiter ook nog een originele Griekse baklava toe.
Morgen heb ik een lekkere rustdag. Dan ga ik naar een openlucht zwembad aan zee met hoge duikplank. Lekker spelen in het water! Misschien is er ook ergens een surfboard verhuur, dan wordt het toch een minder rustdag dan gepland….
14 Mei 2008 - 15:13
Mama:
wel een internationaal land dat zuid afrika.... tja, souflaki patricki....
jammer van je foto's. en geniet van je joint :). -
15 Mei 2008 - 06:27
Noes:
leuk dagje weer zeg.. en alweer een duits guesthouse.. volgens mij doe je het er gewoon om;) Gewoon je duits oefenen, is goed voor je!!
patrick aan de drugs?? ja vast.. iedereen uit nederland neemt een jointje tussendoor.. heel logisch:)
kus